Llegeixes o què?!

Aquest és un bloc on parlarem sobre lectures i llibres.

dissabte, de gener 06, 2007

Els resums de l’any

S’acaba un any i en comença un altre…

Les de Llegeixes o què?! ho hem viscut, molt intensament… Vam començar fent un programa de ràdio (Llegeixes o què?! a Ràdio Ciutat de Badalona, tots els diumenges de 4 a 5 de la tarda) el 2005, L’Any del Llibre i de la Lectura, i vam plegar –malgrat els comentaris afalagadors dels nostres convidats i convidades- el 2006, L’Any del NO-Llibre i la NO-Lectura.

S’acaba un any i en comença un altre…

O sigui que és moment de fer balanços, resums, anàlisis... Coses que el meravellós tàndem de Llegeixes o què?! no farà mai, bàsicament per mandra.

Per sort –o per desgràcia- hi ha persones que fan resums de l’any.

A vegades són persones que fins i tot tenen una responsabilitat, una responsabilitat tan gran com fer un programa de televisió que anuncia, a més, que farà un “resum del que ha estat el 2006 literari”. “Estravagario” –l’espai de llibres de TVE (La 2)- oferia aquest resum des de la Fira del Llibre de Guadalajara (Mèxic). Aquest any, a més, Andalusia havia estat la convidada d’honor de la vintena edició d’aquesta fira que, com tots sabeu, “constitueix la trobada editorial més important del món a l’entorn del llibre en espanyol”.

S’acaba un any i en comença un altre…

El cas és que hi ha una meitat de Llegeixes o què?! que no n’aprendrà mai, i que la matinada passada es va empassar “Estravagario” -el programa de tele en qüestió-, i seguidament us en pot oferir un “resum del resum” (trieu i remeneu al vostre gust, perquè “les perles” són moltes):

- “L’any 2006 serà recordat com l’any del centenari d’Ayala”, Luis García Montero (escriptor).

- “Una de les millors iniciatives d’aquest 2006 ha estat la celebració de l’Hay Festival a Segòvia”, Carmen Posadas (escriptora).

- “El Nobel és un premi que té en compte la literatura i la política per parts iguals”, Jorge Volpi (escriptor).

- “A mi l’única cosa que m’interessa és el cinema”, J.J. Benítez (escriptor).

- “Si per alguna cosa s’ha de destacar aquest 2006 és per l’auge de les editorials petites: Gadir, Periférica, El Acantilado, Pre-Textos...”, Juan Bonilla (escriptor).

- “Si per alguna cosa s’ha de destacar aquest 2006 és per l’eclosió de les editorials independents: Trama editorial, Ediciones Basarai, Ediciones Factor”, Manuel Ortuño (editor).

- “Aquest 2006 ens ha deixat la confessió del passat nazi de Günter Grass i la recuperació de l’obra narrativa de Samuel Beckett”, Ignacio Padilla (escriptor).

- “Per quan el Nobel per a Bob Dylan?”, Rodrigo Fresán (escriptor).

Fonts mèdiques consultades ens informen que el sotrac de quedar-se recentment orfe de “Saló de Lectura” i de “De llibres” ha afectat sensiblement el ja declarat NO-criteri d’una de les meitats de Llegeixes o què?! Malgrat això, afegirem:

- Podria sortir més de 4 segons el nom de les persones que han donat la seva opinió? La meitat més fisonomista de Llegeixes o què?! ho lamenta, però és que només coneixia la cara de la Carmen Posadas i l’Almudena Grandes...

- Un consell (humil): si l’equip d’”Estravagario” no disposa de les imatges de les portades de tots els llibres que comenten les persones que han donat la seva opinió, no cal que en posin tres... (queda pobre, i ridícul, i poc “currat”).

- Què hi pintava, gravada al plató habitual del programa, l’actuació de la Buika?

- I el més “flipant”: no hem sabut trobar “Estravagario” a la web de TVE...

Deu ser que el fantàstic tàndem de Llegeixes o què?! –amb mandra i sense cap mena de criteri- no té cap formació periodística... Ai!

A la foto, Günter Grass a Frankfurt, copyright de jjisern